Het ontstaan van Welgelegen

Afbeelding

Het ontstaan van Welgelegen

Geschiedenis
27 september 2016
In de loop van de 17de eeuw werd de stad Utrecht steeds voller. Op zoek naar rust en ruimte, gingen vooral de rijke en ondernemende burgers buiten de stad wonen. In zogenoemde ‘buitenplaatsen’. Op de foto zie je een luchtfoto uit 1936.

In 1803 bouwde Gerrit ’t Lam Vos het landgoed Welgelegen waar oorspronkelijk een grote boerderij was, genaamd de Oude Hofstede. De volgende eigenaar, de familie Van den Broeke, maakte er een echt landgoed van met een park In landschapsstijl. In dit park stond zelfs een draaibaar houten prieel. In 1818 is herberg De Hommel aan het bezit Welgelegen toegevoegd.

 

In 1892 werd het Merwedekanaal gegraven. Dit kanaal verbond Amsterdam met de Rijn en het achtergelegen gebied van Duitsland. Aan het begin van de 20e eeuw zijn er nog nauwelijks huizen in deze buurt. Er was vooral veel weiland.

 

In 1920 kocht de gemeente Utrecht Welgelegen en De Hommel. In de weilanden werden sportvelden aangelegd. Ook werden plannen gemaakt voor een stratenindeling voor de wijk Welgelegen.

 



Meer nieuws