Laurens Baas

Laurens Baas MediCoaching

Laurens Baas werkt vanuit zijn fijne thuis aan de Kennedylaan in Den Hommel. Je hebt vast wel eens het reclamebordje met ‘Laurens Baas Medicoaching’ in zijn tuin zien staan. Oud-wereldkampioen dammen, Harm Wiersma, spotte ooit dit bordje terwijl hij te voet op weg was van het centraal station naar NDC Den Hommel. Harm belde vervolgens spontaan bij Laurens aan met vragen over mediation. Wellicht ken je Laurens anders van zijn boek 'Hoe dokters beter kunnen worden. Met meer rust in het hoofd en focus op de patiënt' (2019/2020)?


Van technisch ingenieur tot creatieve systemische coach en mediator

Laurens studeerde ooit technische bedrijfskunde aan de TU Eindhoven (1976), maar sinds jongs af aan had  hij een bijzondere belangstelling voor ziekenhuizen en vooral voor dokters: 'Als kind vond ik dat ziekenhuis, waar 24 uur dag 7 dagen per week gewerkt werd om mensen beter te maken heel fascinerend. En in die kinderogen waren dat vooral dokters.' Inmiddels werkt hij ruim veertig jaar in deze sector.

 

De eerste twintig jaar werkte hij in zowel beleids- als managementfuncties op landelijk niveau in diverse ziekenhuizen en ontwikkelde zich als expert op het gebied van de financiën. Laurens ontwikkelde in de jaren ’90 – inmiddels als zelfstandig consultant en projectleider - in opdracht van de landelijke koepels van verzekeraars, ziekenhuizen en medisch specialisten, een model om ziekenhuiszorg als een transparant product te typeren: de Diagnose Behandeling Combinatie (DBC). Met dit model konden ziekenhuizen een kostendekkende prijs vaststellen. Na de milleniumwisseling ‘kaapte’ de overheid zijn model om marktwerking in de ziekenhuiszorg mogelijk te maken. Alle ziekenhuizen verantwoordden sindsdien vanuit wettelijke verplichting hun zorg op basis van dit model. Laurens: 'Dat was een mega-operatie, waarvoor een internationale aanbesteding nodig was. Ikzelf had geen zin meer om daarin nog een rol te spelen en volgde hierna mijn hart in plaats van zijn omzet.'

Laurens besloot eind 1999 zijn passie te volgen en maakte de overstap naar mediation & coaching, waarin hij ook over een bijzonder talent bleek te beschikken: '
Mijn linker hersenhelft is die van de bedrijfskundig ingenieur: analytisch, probleemoplossend, verbanden zien in ingewikkelde situaties en die vertalen in oplossingsrichtingen. Mijn rechter hersenhelft is die van de creatieve systemisch coach en mediator. Mijn bijzondere kracht is dat ik beide op een heel resultaatgerichte manier kan combineren'. 

 

Binnen mediation & coaching focust Laurens zich specifiek op medisch specialisten, voor wie hij altijd een bijzondere belangstelling heeft gehouden. Hij begeleidt groepen van medisch specialisten die beter willen worden, die ‘gedoe’ met elkaar hebben, of die met elkaar gaan fuseren omdat hun ziekenhuizen gefuseerd zijn. Ook voor één-op-één coaching weten medisch specialisten hem te vinden. Verder bemiddelt Laurens af en toe als mediator in arbeidsconflicten en zakelijke geschillen. Daarnaast volgde hij tien jaar geleden een opleiding in lifestyle- en mental coaching, dat de laatste jaren op snel toenemende belangstelling mag rekenen. 

 

Liefde voor wandelen

Een andere grote liefde van Laurens is wandelen, in het bijzonder het maken van pelgrimstochten. Zo vertrok hij in het voorjaar van 2021 van Utrecht met Rome als bestemming, maar moest na 8 weken en 900 km vlak voor de grens van Frankrijk en Zwitserland wegens een blessure zijn tocht afbreken. In 2022 liep hij alsnog de resterende 1400 km naar Rome. Laurens: 'Wandelen is een vorm van zwerven, een ultieme vorm van vrij zijn.'

 

Schrijver en expert ziekenhuiswereld
Zijn ervaringen en passie voor de ziekenhuiswereld leidden ertoe dat hij in het najaar van 2019 een boek schreef en in eigen beheer uitbracht, genaamd: 'Hoe dokters beter kunnen worden. Met meer rust in het hoofd en focus op de patiënt'. Het boek gaat niet over de inhoud van het vak, maar over hoe men het vak zo efficiënt en prettig mogelijk kan uitoefenen. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel, 'onkruid wieden in je hoofd', gaat over persoonlijk leiderschap. Denk hierbij aan het omgaan met stress en het creëren van focus. Deel twee, 'werken aan sociale effectiviteit', gaat over hoe dokters beter kunnen samenwerken. Denk hierbij aan verbindend communiceren, elkaar feedback geven, onderhandelen en het omgaan met (dreigende) conflicten. Het laatste deel, 'van allergie naar synergie', gaat over hoe dokters idealiter om kunnen gaan met de complexe organisatie waarin zij werken. Laurens: 'De organisatie heeft invloed op de kwaliteit van het werk van dokters, terwijl zij omgekeerd nauwelijks invloed kunnen uitoefenen op de organisatie. Ze zetten zich er vaak tegen af, en dat kost onnodig veel energie. Terwijl de medisch specialist wel eindverantwoordelijk is voor de kwaliteit van de zorg. Hoe ze daar het beste mee om kunnen gaan? Door zelf meer ‘eigenaar’ van het ziekenhuis te worden’. Laurens schetst daarvoor aan het eind van zijn boek een interessant perspectief, en is daarmee terug bij zijn oorspronkelijke discipline: de bedrijfskunde. Hier kun je meer lezen over zijn boek en dit bestellen.

 

Wens voor wijk

Laurens’ wens voor Den Hommel/ Welgelegen is dat naast de gemeente, iedereen bijdraagt aan een zo groen mogelijke wijk, als tegenwicht én bescherming tegen de vele uitstoot van auto’s en schepen op misschien het wel meest verkeersdrukke punt van Nederland.

 

Maatwerk mediation & coaching

Heb je een arbeidsconflict of zakelijk geschil? En is een mediator nodig? Of wens je lifestyle-advies? Ervaren mediator en coach Laurens Baas van Laurens Baas Medicoaching staat voor je klaar met advies op maat!