Welgelegen na 1940

Afbeelding

Welgelegen na 1940

Geschiedenis
30 september 2016
In de Tweede Wereldoorlog werd het huis Welgelegen door de Duitsers gevorderd voor de Marinestaf. Na de oorlog werd dit huis ingericht voor bejaardenhuisvesting en werden twee lage vleugels toegevoegd waardoor het in de volksmond ’Klein Soestdijk' ging heten.

De wijk Kanaleneiland wordt gebouwd en het 24-Oktoberplein wordt aangelegd. In de jaren zestig en zeventig is het meest gebouwd in de wijk Welgelegen. De nieuwe stadskantoren ontstaan en enkele kleinere kantoren. Later verrijzen langs de Weg der Verenigde Naties enkele apart staande kantoorvilla’s. 

 

In 1987 werd overwogen het rusthuis Welgelegen dat in slechte staat verkeerde, te sluiten. Toch is daarna het oude centrale gebouw verbouwd en zijn de vleugels vervangen door twee- en driekamerappartementen voor 55-plussers. Uiteindelijk zijn er 111 seniorenwoningen op Welgelegen gerealiseerd.

 

In 2007 huurt de gemeente Utrecht het voormalige kantoor van CNV Vakcentrale aan de Ravellaan in Utrecht. Vanaf half mei 2016 wordt het tijdelijk AZC in Utrecht West in gebruik genomen. In het verbouwde voormalig kantoorpand aan de Ravellaan wonen de komende twee jaar maximaal 250 mensen. In het pand zijn keukens geplaatst, zodat de mensen er zelf kunnen koken.

 

In de Bartoklaan en Strawinkskylaan is een klein industriegebied met enkele garages, en ook een bouwmarkt. Een aantal jaren geleden was hier een heuse autoboulevard met o.a. Saab, Ford, Renault en Automuntstad. De Ford garage is later echter afgebrand. Ook had Welgelegen een aantal scholen. In de jaren zestig was er aan Ravellaan 13-15 een IVO-school gevestigd en in de jaren tachtig huisvestte Ravellaan 7 de school voor Journalistiek.



Meer nieuws